19 Aralık 2013 Perşembe

EVDE DETOKS YAPARAK SAGLIKLI KALIN?

EVDE DETOKS YAPARAK SAGLIKLI KALIN?

Hastalıklarla mücadele etmek için; brokoli ve lahana gibi sebzelerden, bakliyatlardan, greyfurt-portakal suyundan faydalanmanın tam sırası

Mevsimsel hastalıkların coştuğu şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek büyük önem taşıyor. Medical Park Fatih Hastanesi'nden Prof. Dr. Ziya Mocan, sağlıklı olmak için doğal silahları kuşanmanın zamanı olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Mocan, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulma anlamına gelen detoksu evde yapmanın yollarını anlatıyor: 

* Kış mevsiminin vazgeçilmezleri brokoli, lahana, patates, ıspanak, soğan, enginar ve karnabahar gibi sebzeler destek sağlar. Zencefil, hindiba, rezene, kereviz, kekik, dereotu ise vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir. Greyfurt ve portakal suyu da içerdikleri C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. 

* Doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et yerine Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balığın beslenmeye konması, kahve ve alkol alımı yerine su tüketiminin yapılması, sindirim sistemine büyük faydası olan probiyotik ürünlerin kullanılması önemli. 

* Tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi, bitkisel kaynaklı ama kaliteli protein olan yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillerin beslenmede olması doğru detoks programının temelini oluşturur. 

* Ev detoksu yaparken bir miktar kilo kaybı olabilir. Ancak hedeflenen bu olmamalı. Çünkü hareketsiz yaşam ödemlerin oluşmasına sebep olur. Aşırı şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetler azaldığında kişinin vücudunda fark edilir bir incelme olur. Haftada üç kez düzenli yapılan egzersiz ile bu inceliğin kalıcılı olması sağlanabilir. 

KİMLER YAPMALI? 

* Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketemeyenler... 
* Yeterli su içmeyen, yoğun alkol, şeker ve kafein tüketenler... 
* Stresli, yoğun çalışanlar ve sık seyahat edenler... 
* Ödem, gaz ve şişkinlik şikayeti olanlar, hareketsiz yaşam sürenler... 
* Sabahları yorgun uyananlar... 

UZAK DURULACAKLAR 
İlaçlar, sakatatlar, yağlar, kızarmış besinler, rafine unlar, yağlı etler, şeker ve hamur işleri 

HASTALARA ZARARLI 
* Organ yetmezliği olanlar (kalp, böbrek, karaciğer) 
* Hamileler ve süt verenler 
* Yüksek tansiyonu olanlar 
* Yaşlılar ve diyabet hastaları 
* Çocukların yapması tehlikeli olabilir. 
* Detoks programından sonra dikkat edilmesi gereken, eski beslenme düzenine aniden geçilmemesi olmalıdır. 

DETOKSUN FAYDALARI 
* Hastalıklardan korunmak 
* Organları dinlendirmek 
* Arınmak 
* Gençleşmek 
* Deriyi temizlemek 
* Yaşlanmayı geciktirmek 
* Motivasyonu artırmak 
* Verimlilik sağlamak 
* Sakinleşmek 
* Enerjik olmak 

BOL BOL TÜKETİLECEKLER 
Esmer buğday, bulgur, sebzeler-meyveler, yeşillikler, bitki çayları ve su. 

KYNK:Sabah

Hiç yorum yok: